Hvorfor få foretaget en gentest?

15 juni 2022 Astrid Pedersen
image

advertorial

Der kan være mange gode grunde til at få foretaget en eller flere gentest i løbet af en graviditet. Først og fremmest vil du med en gentest få sikkerhed for at fosteret ikke lider af arvelige sygdomme eller kromosom fejl. Der findes flere forskellige typer gentest, som hver især egner sig til varierende situationer.

I det følgende kan du blive klogere på den særlige Harmony gentest, som kan vise om dit foster er i fare for at udvikle trisomier eller kønskromosale aneuploidier

Harmony gentest – find ud af om dit foster har kromosomfejl

Med en Harmony gentest får du en risiko beregning for visse udvalgte sygdomme, blandt andre de mest kendte kromosom fejl. Ved en simpel blodprøve, taget fra moderens arm i den elvte graviditets uge, kan det fastslås om fosteret er i risiko zonen for sygdomme så som Downs Syndrom, Turners syndrom, Klinefelters Syndrom, Edwards syndrom, XYY karyotype, Triple-X syndrom eller Pataus syndrom.

gentest

Downs syndrom er en af de hyppigst forekommende kromosom fejl, og udarter sig ved udviklingshæmning i børn. Edwards syndrom og Pataus syndrom er sjældnere i forekomst, og medfører, foruden udviklingshæmning, svære misdannelser på ydre og indre organer. Mange spædbørn med Edwards syndrom og Pataus syndrom overlever desværre ikke særligt længe efter fødslen.

Klinefelters Syndrom er en tilstand hos drengefostre som medfører at barnet fødes med et ekstra X kromosom. Ved XYY karyotype fødes drengebørn med et ekstra X kromosom, hvor pigebørn med Triple X syndrom fødes med et ekstra X kromosom. Og Turners syndrom er en tilstand hos pigefostre hvor barnet fødes med et helt eller delvist manglende X kromosom.

Hvor kan jeg få foretaget Harmony gentesten?

Hos Ultralydklinikken for Gravide kan du bestille tid til en Harmony gentest som kan foretages fra uge ti af din graviditet. Klik ind og læs mere på ultralydklinikken.dk.

Flere Nyheder

07 februar 2023

Kan det parkeres?

18 november 2022

Hvad er murerarbejde?