Losning i gamle dage blev foretaget af løsarbejdere

28 November 2019 Anders Lundtang Hansen

editorial

Godt nok er losning, lastning med videre blevet markant forbedret, steriliseret, organiseret med videre siden for de flere århundrede siden, hvor tingene måske gik langsomt, men hvor Danmark var en stor søfarende nation.

Dengang handlede det dog mere om at sælge slaver, erobre terræn og være bedre end de andre, men Danmark er stadig en stor og stolt nation, der har meget at gøre med handel over hav – se blot på de største containernavne og tjek, hvor meget kystlinje vi har. Vi er født med vand omkring os.

Tiden er dog blevet forbedret for den slags arbejdere, der konkret stod og står med blandt andet losning. Se bare her: https://hirtshalsstevedore.dk/losning-og-lastning/

Der er kommet ordnede forhold til, ansættelse, fagforeninger, forsikringer, faste arbejdstimer og så videre, som vi nu om dage taget for givet, men som dengang bestemt ikke var givet på forhånd.

Så når man skulle lave losningsarbejde for bare halvandet hundrede år siden, så var det forholdsvis nemt at få til og få, da det ikke krævede uddannelse, mens erfaring da var et must.

Ren praktisk kunne man bare stille sig ned ved havnen, og så blev man daglejer, der tog sig af losning, hvis der vel at mærke var noget arbejde, og så forventedes det også, at man arbejdede, til der ikke var mere arbejde – for ellers stor der andre parat i kulissen til at overtage ens plads.

Ofte var det også en sparsom hyre, man fik, og mange af den slags mennesker valgte da også at bruge pengene med det samme på druk og damer, men sådan var livet dengang.

Så startede man forfra dagen efter og håbede, at der var arbejde at hente på havnen, og ellers måtte man finde en anden havn eller tage noget andet forefaldende arbejde, der ligeledes ikke var organiseret så godt eller havde de store krav til det arbejdende folk.

More articles